Guide: Starta e-handel med rätt betallösning och plattform för dig

Ska du starta en e-handel? Då behöver du en e-handelsplattform och betallösning. Oavsett om du precis har startat eget företag eller vill ge din fysiska butik en e-handel är den här guiden fylld med passande tips.

Det första du behöver för att starta en webbshop är en idé. Sedan följer marknadsanalys, planering av produktutbudet, analys av konkurrenterna och val av nisch. Den här guiden tar vid när de här stegen är avklarade. Den handlar om hur du väljer plattform och betallösning för att få webbshopen att fungera rent praktiskt. Besluten kring det här påverkar hur dina potentiella kunder uppfattar ditt varumärke och hur många som går vidare med köp. Läs vidare för flera värdefulla tips till dig som ska starta e-butik!

Klicka på en länk nedan för att komma till det avsnittet eller scrolla nedåt.

Så väljer du betallösning

Många börjar med att hitta en betallösning till sin e-handel innan de väljer en plattform. Så kommer vi också göra i den här guiden. Men vad gör en bra betallösning? Framförallt ska du se till tre saker: säkerhet, enkelhet och tydlighet. Det handlar om att göra trösklarna så låga som möjligt för besökarna. Om dina potentiella kunder inte känner till din butik sedan tidigare kan de tveka inför att handla där. Den här tröskeln kan sänkas med en välkänd betallösning, som kunderna känner sig trygga med att använda. Gör det gärna så enkelt som möjligt att genomföra köpet, till exempel genom att låta återkommande kunder spara sina personuppgifter så att de slipper fylla i dem varje gång. Tydlighet är en annan faktor som sänker trösklar, kunder gillar att veta vad de har att förvänta sig kring fraktkostnader och betalningsmetoder eftersom det känns tryggt och pålitligt.

Det finns flera seriösa leverantörer av betallösningar för e-handel i Sverige, med olika betalsätt och avgiftsnivåer. Titta efter en som erbjuder skalbara betallösningar för webbutiker utan startavgift eller månadsavgift. Det enda du då betalar är transaktionsavgiften, som ofta blir lägre ju mer du säljer.

Faktorer som trygghet, enkelhet och tydlighet leder till att fler besökare blir kunder, med andra ord att de konverterar. Om du väljer betallösningen Payson Checkout kan din webbutiks konverteringsgrad vid utcheckning öka markant. Kunderna väljer enkelt mellan faktura, internetbank, kort och delbetalning direkt på din webbplats. Efter 10 år i branschen har vi tusentals anslutna e-butiker och nöjda kunder som känner igen oss.

Så väljer du plattform

För att få till en lättnavigerad e-handelsplattform gäller det att sätta tydliga ramar för vad du vill ha. Det är bäst att sätta en budget tidigt. Se över olika leverantörer och avgifterna de erbjuder för att starta och driva en webbshop. Titta även på vad som ingår. Erbjuder leverantören en lättillgänglig support, begränsningar i webbshopens produktutbud och kan du enkelt uppdatera själv?

Fundera vidare på om du vill ha en unik design eller en standardformgivning. Vill du att webbshopen ska finnas på olika språk? Ska en produkt kunna ha olika varianter baserat på till exempel storlek eller färg? En bra övning är att sätta dig in i kundens situation. Fundera på vad de behöver för att enkelt bläddra i sortimentet och genomföra köp. Kika på webbshopar som du själv gillar för att hämta inspiration. Glöm inte att en stor del av nordisk e-handel sker i mobilen. Det är en enorm fördel att starta på en e-handelsplattform som ser snygg ut på alla skärmar.

Vi får ofta frågor om vilka e-handelsplattformar som passar med Paysons betallösningar. Vi har byggt relationer till samarbetspartners som levererar helt färdiga plattformar med möjlighet till omfattande anpassning. När du väljer att starta webbshop med en av de här leverantörerna är Payson Checkout förinstallerat, så det är enkelt att komma igång. Spana in våra samarbetspartners i vårt partnerverktyg här.

Partners & plattformar som stödjer Payson Checkout

Hemsida24AbicartQuick_Butikwoocommerce_centreradprestashop_new_200_70
opencart_centreradvismawebbfabrikenmagentotalex

Vad kostar det att starta e-handel?

Det går inte att säga en exakt kostnad för att starta webbutik, eftersom pris i mångt och mycket beror på hur du väljer att gå tillväga. För den som ska driva butiken som ett hobbyprojekt blir budgeten annorlunda än för den som ska satsa stort direkt. Det finns olika sätt att hålla kostnaderna nere när du startar webbutik, bland annat genom att jämföra pris från olika leverantörer och göra vissa saker själv.

En betallösning är i de flesta fall en förutsättning och här kan priserna variera. Vill du veta mer, kika på vår prislista här.

Pristrappa Payson Checkout

Välj rätt e-handelsplattform

Genom att använda en partner till Payson kommer du igång med din försäljning direkt. Payson Checkout är förinstallerat vilket innebär att dina kunder kan betala säkert redan från start, ingen integration behövs. Vi samarbetar med flertalet partners som erbjuder allt från nyckelfärdiga e-butiker till avancerade system. Med hjälp av sök- och filtreringsfunktionen nedan hittar du e-butiksplattformar, webbyråer och bokföringssystem efter dina önskemål.

Vi önskar dig all lycka till med din nya webbshop. Har du några frågor? Hör gärna av dig till oss.