Hon hjälper dig att starta e-handel

Hon hjälper dig att starta e-handel

Du har säkert sett henne i vårt flöde tidigare. Jennie Jonsson är personen bakom Digital Entreprenher Podden som vi på Payson är stolt samarbetspartner till! Men vem är hon egentligen? Och hur kommer det sig att hon så gärna vill hjälpa andra att börja sälja på nätet? Vi har intervjuat huvudpersonen själv för att få lära känna henne lite bättre. Och självklart så delar hon också med sig av några grymma tips till dig som går i tankarna om att starta e-handel!


Hej Jennie! Berätta för de som inte vet – vem är du?
Jag är en positiv värmländska som bor i Karlstad med min man Andreas och min pälskling hunden Qharat. Jag driver Digital Entreprenher där jag ger entreprenörer konkreta verktyg och strategier för att bygga sitt företag online. Att skapa skalbara, mer automatiserade och ökade intäkter, främst med hjälp av e-handel.

Berätta också något som inte alla vet om dig!
På gymnasiet vann jag en entreprenörskapstävling på engelska där priset var en resa till Canada ihop med tio andra svenskar. 

Hur kommer det sig att du startade upp Digital Entreprenher Podden, Starta din e-handel-kursen och allt därtill? 
När jag startade min första e-handel för snart åtta år sedan öppnades en ny digital värld av möjligheter. Efter att tidigare arbetat som konsult i mitt eget företag där andra styrt min tid och fokus, såg jag en chans till att skapa ett mer fritt och skalbart företag. Jag har märkt att många fler med mig vill ha en mer flexibel och friare livsstil och är nyfiken på de digitala möjligheterna. Det ihop med min vilja att hjälpa andra blev Digital Entreprenher. 

Podden skapade jag för att kunna dela med mig av min kunskap och erfarenheter samt andras resor som inspiration. Podd är ett bra format tycker jag, att kunna lyssna samtidigt som man gör andra saker. Kursen Starta din e-handel är det jag känner att jag själv hade behövt när jag startade min första webshop, så konkret som möjligt. Kursen har en beprövad modell som praktiskt och steg för steg hjälper dig att bygga, marknadsföra och lansera en e-handel. 

För alla som inte vet – i podden intervjuar du endast kvinnor, vilket kanske är logiskt när en ser poddnamnet. Men vad var det som gjorde att du ville hålla dig till kvinnliga entreprenörer?  
Jag vill som kvinnlig företagare, ja entreprenher inspirera och pusha framför allt andra kvinnor att bygga sin onlinebusiness. Därför blev fokuset på just kvinnliga entreprenörer.

Vem kan gå din digitala kurs Starta din e-handel? Passar den alla? 
Onlinekursen Starta din e-handel har allt du behöver för att skapa, lansera och marknadsföra din e-handel på bara 8 veckor och passar dig som har eget företag och vill växa med digitala affärsmodeller. Den passar även dig som har en fysisk butik eller verksamhet i en del av landet och vill nå fler kunder inom Sverige eller resten av världen samt underlätta för de kunder du har idag att handla av dig. Du kan också gå kursen om du vill tjäna pengar online vid sidan av ditt vanliga jobb och antingen ha en lönsam sidobusiness eller skapa något du kan leva på i framtiden. Kursen passar också dig som redan har en e-handel och vill arbeta med att förbättra ditt erbjudande och lönsamhet samt komplettera med nya produkter eller tjänster. 

Hur kommer det sig att du så gärna vill hjälpa andra att lyckas på nätet?
Att nå ut online och ha en eller flera intäkter från digital försäljning har så många fördelar och möjligheter. Du får ökade, mer automatiserade intäkter. Ditt digitala skyltfönster har öppet 24 timmar om dygnet, varje vecka, året om och når hela världen. Det är skalbart och mindre personberoende. Du kan sluta att bara byta timmar mot kronor och det ger dig ett friare liv där du kan bestämma när du vill arbeta och vart. Bara för att nämna några av fördelarna med onlineförsäljning. Det tycker jag att fler ska dra nytta av. 

När startade du upp din första e-butik och hur gick det till?
Jag har alltid varit nyfiken på försäljning på nätet men det var inte förrän jag saknade produkter i träningen med min hund som jag fick tanken att jag själv skulle kunna vara den som sålde det jag saknade. För åtta år sedan startade jag Hundbolaget (ett namn jag kom på när jag stod i duschen) och sålde kvalitetsprodukter för aktiva hundar. Jag började smått men skalade ganska snabbt upp försäljningen och tog in många märken och produkter från USA, England och Finland som andra inte hade. Att tänka tillbaka på detta känns härligt 🙂 

“Det är inget måste att ha gratis frakt, ‘alla’ har inte det”

Vilka tips vill du ge till de som går i tankarna om att starta upp en webbshop? 
Var noga med och lägg tid på grunden innan du kör igång. Om du inte enbart vill ha en dyr hobby behöver du hitta ett lönsamt erbjudande som du har kunder till som du vet är villig att betala för den. Tänk också på att frakt är en kostnad som tillkommer, antingen för dig eller kunden så det gäller att inte glömma den i budgeten. Det är inget måste att ha gratis frakt, “alla” har inte det. 

Och så fort du vet att du kommer att köra igång med en webbshop, börja marknadsföra dig och synas. Du kan ha världens bästa produkt, pris och webbshop men om ingen vet att du finns, så spelar det ingen roll. Här kan sociala medier spela en bra roll och även Facebookgrupper. Nyhetsbrev med värdefullt innehåll kan också vara ett riktigt bra sätt för att bygga upp köpsuget och medvetenheten till lansering. 

En sak som inte är helt enkel när man är helt ny men som jag inte tycker att du ska hoppa över är sökmotoroptimering, läs på eller ta hjälp för att få en bra grund på din webbshop. Något du vinner mycket på i längden. 

Vilka trender tror du kommer att vara viktiga att hålla koll på, eller haka på, inför 2022?
Jag tror att det är viktigt att hålla koll på och hänga med i trenden (om man nu kan kalla den för trend längre) kring hållbarhet. Både när det kommer till sättet att skicka produkter med fraktemballage osv men även kring de produkter man säljer. Istället för att bara sälja nya saker, skulle du till exempel kunna erbjuda lagning av något som gått sönder eller reservdelar som komplement?

Sedan tror jag att digitala produkter bara kommer att öka. Digitala produkter, dvs datafiler som inte behöver tillverkas mer än en gång, inte behöver ha ett lager och inte skickas fysiskt till kunderna. Det är mer hållbart men om man ser förbi det så är det en affärsidé som ofta har en snabb startsträcka, låg startkostnad och bra marginaler. 

Vad händer i ditt liv under 2022? Några spännande nyheter på gång inom Digital Entreprenher, eller händer det något roligt i det privata livet? 
Jag ska starta ytterligare en webbshop och det känns superkul! Sen så ser jag verkligen fram emot att fortsätta med kursen Starta din e-handel även nästa år och går allt som planerat kommer det ytterligare kurser under 2022 🙂

Allt du behöver för att skapa, lansera och marknadsföra din e-handel på bara 8 veckor

Kursen passar dig som…

Har eget företag och vill växa med digitala affärsmodeller

Redan har en fysisk butik eller verksamhet i en del av landet och vill nå fler kunder inom Sverige eller resten av världen

Vill tjäna pengar online vid sidan av ditt vanliga jobb och antingen ha en lönsam sidobusiness eller skapa något du kan leva på i framtiden