Månadens E-butik: Gabriel Forss!

Månadens E-butik: Gabriel Forss!

Hej Gabriel! För dom som inte vet vem du är, vill du berätta lite kort om dig själv. Vad har du gjort, och vad gör du idag?
Jag är körledare/artist och 47 år gammal. Jag började min karriär 1997 när jag vann Melodifestivalen med gruppen Blond och låten “Bara hon älskar mig”. Jag har också varit med i ”Körslaget” på Tv4 2011 därjag kom på en silverplats. I samma program var jag även expertkommentator året innan. Jag har släppt en självbiografi som handlar om hur det var att växa upp i kyrkan och sen komma ut som gay. Har också släppt en julskiva och turnerat runt med mitt konsertkoncept Julallsång.

Sedan 17 år tillbaka leder jag några av Sveriges största körer under namnet Happy Voices. Varje vecka samlas ca 2000 sångare under min ledning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag har en podcast “I säng med Tobias & Gabriel” tillsammans med min bästa vän Tobias Karlsson (dansare i Let’s Dance). Min resebyrå Joyride Travel anordnar körresor över hela världen.

Wow, du har ju gjort – och gör – så otroligt mycket spännande! Berätta om det häftigaste du gjort under din karriär hittills?
Det var givetvis jättekul att vinna Melodifestivalen och sen få representera Sverige i Eurovison. Men några andra höjdpunkter är till exempel när jag fick uppdraget att leda en kunglig kör bestående av kronprinspar från hela Europa där vi framförde en sång till Victoria och Daniel på deras bröllop. Jag har haft konserter i La Sagrada Famillia i Barcelona, Gospelkyrkor i New York och födelsekyrkan i Betlehem. Har även fått äran att leda 3000 sångare i Globen och på Dalhalla!

Hur kommer det sig att du började med körsång?
Min farfar var körledare i 70 år så jag studerade honom noggrant som barn. Jag blev erbjuden att ta över en kör av en slump när jag var 19 år och sen dess har jag aldrig slutat.

 

Har ofta gåshud i mitt jobb

 

Vad är det bästa med att sjunga i, eller leda en kör?
Det bästa med att sjunga i kör är att man får uppleva så mycket glädje när man sjunger tillsammans med flera andra. Många röster ihop skapar en speciellt klang som berör och ger oss massor av energi. Om man inte är så van att sjunga kan det också vara skönt att luta sig lite på grannen i början innan man vågar sjunga ut på egen hand.

Det bästa med att leda en kör är att jag får förvandla musikaliska drömmar till verklighet. När jag hör en låt som jag går i gång på tar jag med den till kören. Skriver ett arrangemang och sen ser hur den växer fram i ny form genom mina körsångare. Mäktigt. Har ofta gåshud i mitt jobb.

När kom Happy Voices till, och hur många är med och sjunger idag?
Jag var sångcoach i reality serien “Fame Factory” 2003-2004. I varje program fick jag olika uppdrag att testa på deltagarna och jag kände då hur kul det vara att jobba med oslipade diamanter. Jag hade under många år dessutom fått frågan ”När ska vi få vara med och sjunga?” av publiken som brukade komma på mina konserter. Så efter “Fame Factory” kände jag att nu var det dags. Jag hyrde en kyrka i Stockholm och tänkte att det kanske dyker upp 50 personer. Gissa om min förvåning när vi slog upp portarna första gången och det stod 400 personer utanför. Snart kom fler till och vi blev tusen sångare i Stockholm. Några år senare drog vi igång Happy Voices i Malmö och Göteborg. Vi åker ut på körresor flera gånger om året. I höstas var vi på Mamma Mia resa i Kroatien där vi sjöng Abba låtar och gick i fotspåren på filmen Mamma Mia 2 som spelades in där.

Kan vem som helst anmäla sig till er kör eller behöver man ha sjungit innan?
Alla är välkomna i vår kör oavsett om du aldrig någonsin tagit en endaste ton eller om du är en van sångare. Vi har delat upp kören så att man som nybörjare sjunger i melodistämma och en mer van sångare får lite mer utmaning. Jag kommer även gärna till din arbetsplats och sjunger med företaget på kickoffer eller konferensdagar. Ibland gör vi även körslag på olika arbetsplatser.

Kan man lyssna på kören, om man inte vill sjunga själv?
Det kan man absolut göra. Vi avslutar varje termin med konserter. Oftast i sällskap av en känd gästartist.

Hur kommer det sig att ni valde Payson som betallösning till verksamheten?
Smidigheten & faktura- och delbetalningslösningen. Vi ville ha en samarbetspartner som sköter det administrativa för webbförsäljningen så vi kan fokusera på det kreativa!

Kommer det hända något spännande under 2022?
Vi börjar året med en sång och solresa till Gran Canaria. Sen åker vi på körresa till Rom där vi sjunger för Påven i St:Peterskyrkan i Vatikanen. I maj blir det blir det konserter med en ännu så länge hemlig gästartist. Den nya körterminen drar i gång den 7 mars och som sagt alla är välkomna att sjunga med.

Vart kan man följa dig och vart kan man läsa mer om man är nyfiken på att se en konsert eller sjunga själv?
All info om kören och hur man anmäler sig finns på happyvoices.se. Vill man följa mig finns jag på Instagram: Gabriel Forss, eller på Gabriel Forss Officiell på Facebook. Vill man läsa mer om mig går det bra att kika in på min hemsida gabrielforss.se