E-handel med WooCommerce

E-handel med WooCommerce

Inlägget är skrivet av Krokedil.

Om WooCommerce
För dig som inte är bekant med WooCommerce sedan tidigare så är det en e-handelsplattform som körs på WordPress. Den installeras alltså som ett plugin till WordPress och därefter finns det ett antal design-teman som är förberedda att kunna användas tillsammans med WooCommerce.

WooCommerce är ett så kallat open source-projekt som drivs av företaget Automattic. Pluginet kan laddas ner gratis och som användare har du full tillgång till källkoden och kan göra ändringar i den som det passar dig. Intäktsmodellen för Automattic är att sälja olika så kallade extensions till WooCommerce. Tillägg som ökar funktionaliteten i webbutiken

Fördelarna är många
Genom att välja WooCommerce kan du i stor utsträckning anpassa och modifiera din webbutik efter dina egna behov. I vissa fall kräver detta programmeringskunskaper men ofta kan du utöka funktionalitet genom olika extensions till WooCommerce. Eftersom WooCommerce är ett plugin som installeras på en WordPress-webbplats så innebär det också att du enkelt kan integrera din webbutik med resten av din webbplats. På så sätt har du ett system att underhålla istället för två separata.

Du ansvarar för driftenDet är dock viktigt att vara medveten om att du har ett driftansvar för din webbutik när du använder WooCommerce. Om du använder dig av en hyrbutikslösning slipper du detta, men med WooCommerce är det upp till dig att se till att uppdateringar och backuper blir gjorda.

Det kan ju tyckas lite tråkigt att fokusera på drift och ansvar. Att inte tänka på de lite mer inspirerande delarna som försäljning, marknadsföring och att hitta ett koncept som genererar nöjda kunder. För att komma dit behöver vi dock en pålitlig grund att stå på.

Tusenmilaservice
Om allt såg likadant ut som den dag då du lanserade din webbutik skulle vi inte behöva tänka på underhåll, backuper och uppdateringar. Men på samma sätt som en bil behöver in på service då och då så behöver en webbutik hållas efter för att fungera.

Både WordPress och WooCommerce kommer vanligtvis med ett par större uppdateringar per år (samt ett antal mindre säkerhets-releaser). Andra plugins släpps också i nya versioner. Att hålla den installerade mjukvaran uppdaterad är något man bör sträva efter. På så vis minskar risken för säkerhetsintrång och du får ta del av nya funktioner som introduceras

Uppdatera i testmiljö
Eftersom din webbutik är central för din verksamhet är det ingen bra idé att klicka på uppdatera-knappen när nya versioner blir tillgängliga och sedan hoppas på att allt kommer att går bra.

Det finns olika sätt att skapa ett bra flöde för hur man går tillväga när man uppdaterar webbutikens kodbas. Ett förhållandevis enkelt sätt är att använda en hosting-leverantör som erbjuder staging-möjligheter. Ett sätt att klona din webbutik så att du sedan kan genomföra uppdateringarna på kopian och se så att allt fungerar. När du sedan ser att allt verkar fungera som det ska kan du genomföra uppdateringarna live

3 tips kring drift av en WooCommerce webbutik:
– Uppdatera i en staging-miljö först för att undvika driftstopp i din webbutik.
– Ha bra backuprutiner. Testa även att backuperna fungerar.
– Ta hjälp av ett externt företag beträffande förvaltning. Då kan du fokusera på din kärnverksamhet istället.

Vill du lära dig mer?
Vill du lära dig mer om hur det fungerar att driva e-handel med WooCommerce eller helt enkelt gå en kurs för att lära dig verktyget? Krokedil har skapat en kurs som heter Starta e-handel med WooCommerce. Det är en praktisk och inspirerande onlinekurs om hur du planerar, bygger och driver din webbutik med e-handelsplattformen WooCommerce.

Genom videoguider, checklistor och steg-för-steg-instruktioner lär du dig att ta ditt företag online och sälja dina produkter i digitala kanaler. Där hittar du många konkreta tips kring att driva e-handel med WooCommerce. Just nu får du tillgång till tre kapitel gratis!

Har du frågor?
Kontakta Krokedil
Tel: 0570- 27 13 13
Mejl: info@krokedil.se